7. 3. 2015

Antarktida: Livingstone island – Hannah point


Ráno se budíme, po té co nás posádka v noci převezla jinam, u nového ostrova Livingstone island, konkrétně na Hannah pointu. 
Postup je stejný jako minule, skáčeme do zodiaků a vydáváme se na pláž. 

Tentokrát je v rámci IAATO skupiny (sdružení cestovních společností pod jedny pravidla) omezen pohyb tak, že se rozdělujeme na tři skupinky, které musejí jít s menšími odstupy od sebe tak, aby měla zvířena možnost se vzpamatovat a nezačala panikařit. 
Na břehu nás čekají naší známí Chinstrapped tučnáci a dva zapomenutí Macaroni tučnáci. 
Hnízdí tu navíc několik kusů ptáků giant petrel s úplně chmýřatými mladými a hlavně tu jsou pak elephant seals. 

Pokud se podíváte na fotky fur seals, jsou to takový psi. Biologicky (a prý se z nich vyvinuli) mají nejblíže k ledním medvědům, umí chodit po ploutvích (unesou na nich celou váhu svého těla) a dokáží celkem obstojně trávit čas na souši. Elephant seals už jsou oproti tomu o krok dále a jsou ještě více uzpůsobeni moři. Krom toho, že se umí potopit až do dvou kilometrů, váží skoro dvě tuny tak už mají více zakrnělé ploutve a nedokážou se na nich postavit. Jejich pohyb po pláži je pak takový spíš píďalkovitý – trošku jako housenky. Na pláži jich potkáváme několik skupin, kteří právě procházejí výměnou srsti (nebo diving suite jak říká náš průvodce), tak vypadají jako spálení od sluníčka. V této době opět nemůžou do vody, jelikož je nová srst ještě nedokáže zcela ochránit.

Různě se přes sebe převalují a vydávají srandovní zvuky a hlavně extrémně páchnou. Dále na pláži ještě nacházíme zbytky velrybích koster, na zemi vypadají podobně jako dřevěné klády, některé skoro ani nejdou od sebe rozeznat. 

A pak už zpět na loď. Dnes nás čeká skoro celodenní přesun do Weddel sea. Podle stupně zalednění uvidíme kam se všude podíváme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...