17. 3. 2015

Drake passage – Scotia sea – South Georgia

Ráno se vydáváme znovu v ústrety Drake passage. Vítr fouká nějak divně, tak si potřebujeme trošku na motor nadjet zpět nad South Shattlends a pak chytit západní vítr směr South Georgia – alespoň tolik říká večerní briefing od kapitána. 
Bohužel relativně záhy přestává foukat a do toho začínají vlny, takže se opět hodně lidem dělá špatně a náš hlídkový systém je pak docela zdecimovaný. 
Zvlášť, když 3 hodiny z hlídky jsme střídavě na naších stanovištích (tedy za kormidlem nebo na vyhlídce – jak by řekl, děda v koši) nebo taháme plachty. Aby toho nebylo málo tak se nám i rozpršelo a trošku začalo foukat. 
Děkuji výrobcům a propagátorům Goretexu, který mám teď od hlavy až k patě. Když na vás skočí vlna, jenom to lehce steče a nic se neděje. Takže alespoň jsem v suchu. 

Nicméně po všem tom řešení plachet jsem i tak dost mrtvý a  prochladlý. Druhý den ráno se opakuje podobná písnička, plachty nahoru, pak se dostáváme do středu tlakové níže a přestává foukat, tak se jen tak převalujeme v jejím středu téměř na místě a čekáme na nový vítr, který nás posune trochu víc na sever. 
Zatím jenom tak driftujeme po větru, kudy zrovna fouká...

Druhý večer konečně začíná foukat. A tak jedeme, místy i 11kts u většiny lidí už odeznívá mořská nemoc a i charakter vln se mění, takže to není tak strašné. I když máme na palubě pár lidí, kterým je pořád hodně zle a už se zcela navážno ptali jestli jde odletět z South Georgie, po které nás čeká dalších asi 23 dní plavby, což chápu, že pokud je někomu zle se mu moc nechce. 
Jinak se dále seznamujeme s lodí a s plachtěním a zprvu neznámé pojmy a lana začínají pomalu do sebe zapadat. A sic asi nikdy nebudeme schopni loď ovládat sami, tak už je nám minimálně pár věci jasnější.
Bohužel původně zamýšlený Elephant island kvůli nevětrům a pak zase špatnému počasí nedáváme, tak doufám, že moc nebudeme ukrajovat z našeho času vyhrazeného na South Georgii.

Najednou nás přepadá mlha. Nic není vidět a z mlhy je velká vlhkost, do čehož se přidávají vlny, které nás na ostřikují až na palubu. Zase trochu jiné plachtění. Druhý den ráno se zčista jasna vyjasňuje a pak přichází i modrá obloha a slunce – něco co jsme přes týden neviděli! Nicméně stačí další dvě hodiny, aby modra obloha byla ta tam a opět začalo pršet. I to je Scotia sea a Drake passage.


Další den dorážíme k břehům South Georgie. A otevírá se před námi krásný, života plný a zelený ostrov.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...