31. 3. 2015

Na cestě...bouřka


Tak si tak pokračujeme svou cestu k Tristanu. 
Bohužel moc nefouká tak si musíme trochu zajet za lepšími větry. Čímž ztratíme asi den a pravděpodobně tak přijedeme na Tristan až v neděli, kdy mají Velikonoce a vše bude asi zavřené. S touto vyhlídkou se budíme na další ranní hlídku. 
První hodina je celkem v pohodě, ale pak se najednou zvedá vítr. 30uzlů větru nám okamžitě začíná zalívat palubu vlnami. Nejdříve jenom spršky a pak už i celé vlny. Kapitán nařizuje sundat asi šest plachet, abychom ubrali větru na síle. Takže naše hlídka vyráží do akce. Stahujeme jednu plachtu za druhou, do čehož nás bičují vlny, které stále naráží do lodi. 
Nejde ani moc rozlišit co z toho je déšť a co z toho je mořská voda – snad jedině po chuti, ale ono to je koneckonců i jedno. Celí promočení stahujeme poslední plachtu, vítr moc neustává, ale podařilo se nám snížit rychlost na rozumnou úroveň. Stálá posádka ještě balí plachty – do čehož se mi v tomto větru na vrcholu stěžně opravdu nechce. Po třech hodinách se umoudřuje i vítr. Jak moc nám pomohl nebo nepomohl se pak dozvíme večer na pravidelném večerním briefingu s kapitánem. Tak snad jsme zase blíž cíli.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...