24. 3. 2015

South Georgia: Golden Harbour / St. Andrews bay

Dneska se jedeme podívat na největší kolonii King pengiunů v South Georgii. Abychom to všechno stihli vstáváme už v šest ráno, dáváme rychlou snídani a vyrážíme na průzkum St. Andrews bay. 
Bohužel  zde není chráněné přistání a vše tedy závisí na aktuálním stavu přílivu a odlivu a náladě vln. 
Takže jsme průvodci upozorňováni, že se to taky nemusí povést, a že se každopádně bude jednat o „wet landing“, což znamená, že musíme být ready na to, že budeme po kolene a víc ve vodě. Naštěstí se nic z toho nekoná a tak relativně standardně (nicméně pořád jsou holinky povinnost, vystupuje se cca po kotníky ve vodě) přistáváme a skáčeme na pláž. Tam nás krom všudy přítomných fur sealů vítají i elephant sealové. Kteří jsou dneska jednak nějak velicí a pak víc agresivní a tak se několikrát proti sobě postaví, chrčí na sebe a buší do sebe hlavami. 

Kvůli jejich velikosti je to takové zpomalené, ale i tak je to zážitek pozorovat tak velká zvířata a jejich teritoriální „boje“. Abychom se dostali až ke kolonii musíme nejdříve přebrodit ledovcovou říčku, naštěstí není příliš při síle a tak se relativně suchou nohou brodíme na druhý břeh. Průvodci nám vyprávějí, že už zde několikrát lidi doslova přenášeli, aby se dostali na druhý břeh. To bych věru nechtěl :) 
Pak už je to k samotné kolonii jenom pár kroků. Ve chvíli, kdy se vyhoupnem na blízký kopec rozprostře se před námi zhruba půl milionu tučňáků – tak jak je u King pengiunů zvykem v různém stádiu vývoje. 
Nejvtipnější jsou odrostlejší kuřata – jsou to takové velké chlupaté koule, které se snaží chodit a neustále od rodičů (a i dalších sousedů) loudit potravu. Někdy se jim to podaří a někdy ne. Dospělí nás pak omračují svou elegancí a krásou, na gentoo tučňáky z prvních přistání v Antarktidě už nikdo ani nevzpomene. Trávíme tu několik hodin pozorováním života v kolonii a procházením okolních kopců. Scenérie s kolonií a horami v pozadí je opravdu úchvatná. Prý tu bylo natočeno několik dokumentů BBC, která si vybrala tuto lokalitu právě kvůli zdejším panorámatům. Opravdu paráda.
Odpoledne nás čeká návštěva Golden harbour, což je místo relativně podobné St. Andrews, jenom tučňáků je o něco méně. Nicméně scénář je podobný a tak fotíme a pozorujeme co jen dovolí paměťové karty a objektivy našich fotoaparátů. Je pozitivní, že jelikož je fauna tak blízko ani nechybí extrémně dlouhé objektivy – jeden z průvodců má 600mm F2.8 pro fullframe Canon, což je teda strašná bestie, ale když máte tučňáka na 30 cm ani není moc potřeba.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...