25. 3. 2015

South Georgia: Grygalsky fjord + Coper bay


Večer zajíždíme poblíž Grygalskyho fjordu na jižním cípu South Georgie. Máme zde absolvovat výlet po fjordu a podívat se na něj z moře. Jelikož píšu „máme zde“, je jasné, že ne vše dopadlo dle plánu (plán „a“ jak říkají naši průvodci). 
Bohužel večer se nám nedaří udržet na kotvě a jelikož jsme zakotveni v relativně úzké zátoce dokonce částečně najíždíme na pevninu (jenom kýlem, žádné ztroskotání se naštěstí nekoná:) Takže ještě v noci se vydáváme do bezpečnějších vod a ráno se tak probouzíme v Coper bay. 
Bohužel z fjordu celou noc a i den fouká silný vítr, který nám znemožňuje návštěvu, což je na jednu stranu smůla, ale holt si ho musíme nechat ujít. 
A tak rovnou vyrážíme k původně na později plánovanému výletu do Coper bay, kam se jdeme podívat na Maraconi tučňáky. Tučňáci se zde rozhodli hnízdit v trávě, takže za nimi musíme na kopec, patnáct minut chůze do kopce (převážně po kamenech – nechápu co se jim zde tolik líbí) a dostáváme se do našich neoblíbených trsů trávy, mezi kterými tučňáci hnízdí.  Musíme se tedy držet pouze okraje kolonie, abychom na nějakého nešlápli, nejsou totiž v trávě moc vidět. 
Vidíme tak pár rodinek Macaroni tučňáků, převážně ve fázi měnění peří, takže někteří jsou vážně dost ošklivý :) Celkově se mi místo moc nelíbí, hodně bahna, špinaví tučňáci a všudy přítomná klouzavá tráva, z které člověk neustále padá do bahnitých uliček mezi jednotlivými trsy. Jako poslední místo na návštěvě South Georgie jsme si mohli zasloužit lepší místo, ale i tak se loučíme se všechnou tou zelení a životem v různých formách, kterým South Georgie doslova oplývá a vydáváme se znovu na moře vstříc Tristan da Cunha.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...