22. 3. 2015

South Georgia: Maiviken – Grytviken

Dnes máme v plánu kratší pochod z Maivikenu do Grytvikenu. Oboje jsou to bývalé velrybářské základny. 
Pochod je podobný Schackeltonovu, jenom trochu kratší a méně výškově náročný. Procházíme mokřady a trsy trávy. V pozadí máme skoro třítisícové vrcholky místních hor. Prvních několik desítek výškových metrů nás provázejí naši oblíbení fur sealové. Cestou pak vidíme albatrosy, skuas a různé druhy petrelů. 
Asi za dvě hodiny máme před sebou nově zrekonstruovanou a nově postavenou základnu Grytviken.
Grytviken, jakožto i celá South Georgia je ve správě Velké Británie a pro vstup na toto území musíme formálně absolvovat imigrační procedury – naštěstí je za nás dělá kapitán, ale snad budeme mít v pasu pěkná razítka. Na ostrovech jsou relativně přísná pravidla ohledně zanesení hlodavců (těch se zvlášť hodně snaží zbavit) či nových rostlin. Takže nás na loď přijeli jednak poučit a druhak zkontrolovat, že děláme všechno jak se má a patří.
Samotná zátoka má pak dvě části – původní velrybářskou osadu Grytviken, kde jsou k vidění zbytky původních staveb a vybavení, spolu s muzeem a giftshopem. A pak King Edward Point, což je už nově postavená základna pro Britské výzkumníky.
Odpoledne se vracíme na základnu a absolvujeme dvě prohlídky okolí spolu s průvodcem na základně. V rámci tohoto výletu navštěvujeme i hrob Shackeltona, který je zde pochován, dokonce si symbolicky připíjíme whiskey – bohužel to není tak Shackeltonova, kterou mám v placatce, ale Johny Walker, ale i tak je symbolika milá a na místě. Následně trávíme pár chvil v pěkném muzeu a giftshopu.

Večer máme na lodi grilovačku a je pozváno i pár lidí ze základny. Spousta masa a piva, to se nám po měsíci na moři líbí, tak si to všichni řádně užíváme. Noc si navíc prodlužuju hlídkou kotvy a ve dvě ráno jdu na kutě. Parádní den.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...