20. 3. 2015

South Georgia: Solisbury plain + Prion island

Večer začínáme poněkud netradičně a to hlídkou na kotvě. Což znamená, že jsme na můstku a sledujeme, abychom se neutrhli z kotvy a neodepluli někam do útesu. Jsou to dvě hodiny, které trávíme povídáním s mým spoluhlídkovačem. Máme štěstí na čisté nebe tak jsou vidět opravdu krásné hvězdy. Mléčná dráha, Jižní kříž a spousta dalších hvězd, které tu na jižní polokouli mají.
Odpoledne nás čeká výprava na Solisbury plain k druhé největší kolonii King penguinů, které v South Georgii jsou. 
Bohužel se nám nedaří přistát na primárním a ani na sekundárním místě a tak naši průvodci vybírají místo poněkud dál od pláže. Abychom se pak na pláž dostali, musíme se doslova prodrat mezi tuleni a tuleňátky, kteří se různě válí v trávě a pokřikují na nás. 
Někdy je není moc jednoduché vidět, jelikož se válí na takových trsech trávy, které mají mezi sebou kanálky, kudy pak chodí a když je pak tuleň v tomto kanálku dost snadno se přehlídne. Někdy se ozvou a někdy na ně člověk málem šlápne.
Po chvíli pochodu dorážíme i ke kolonii. Tučňáků je tu několik set tisíc a opravdu jsou kam až oko dohlédne. Kvůli rozdílnému cyklu plození potomstva – King pengiun má mladé dvakrát za tři roky – tu vidíme tučňáky ve všech fázích vývoje od vajíček, přes opravdu malá kuřata až po větší až po ty dospělé tučňáky. Parádní pohled. Tito tučňáci, i díky své vyšší „postavě“ a zlatavém ochmýření mají v sobě opravdu noblesu. Což dokládá i to, že tak nesmrdí jako tučňáci na Antarktidě :)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...