9. 3. 2015

Antarktida: Weddell sea – exploration day


Dnešek je den jako každý jiný, s tím rozdílem, že se budíme uprostřed moře plného ker a různě plujícího ledu. 

O tom jak to bude vypadat jsme hned spraveni nárazem do jedné kry, kapitánovy nějak přestal fungovat ovladač na kormidlo a do jedné z větších ker (zhruba jako dodávka) to napřímo napálil. Loď se v tu chvíli ihned zastaví a zhoupne se zpět. 

Kra se trošku vrátí a pak se okolo nás protočí dál ve své driftovací cestě. Zvláštní pocit. Nicméně loď toho evidentně snese celkem dost, jelikož podobné kousky se nám během dne párkrát podaří. 
Naším dnešním cílem je prozkoumávat Weddell sea a zkusit kam až na jih se dostaneme. Optimální cíl by byl Snowhill island, ale podle satelitních obrázků je dokonale obklopen ledem, takže se k němu nedostáváme, ale zkoušíme si prorazit cestu co nejdál to jde. Kupodivu se docela vyčasilo a dokonce vidíme i modrou oblohu – poprvé v Antarktidě – tak trávím několik hodin posazený na stěžni. Fotím, točím nebo jen tak koukám, co se kde děje. Je to opravdu paráda, proplouvat přímo okolo velkých ledovců, slyšet jak praskají a vidět jak z nich kusy odpadávají. Všude okolo je pak led, učíme se poznávat jednotlivé druhy ledu – kdo by řekl, že jich je tolik. Nejvíce se nám samozřejmě líbí ten hodně modrý nebo naopak ten nejvíce ledovatý (tedy bez vzduchu – takový je v podstatě úplně čirý). Parádní den ve Weddell sea.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...