5. 3. 2015

Antarktida: Yankee Harbour and Fort point

Proplouváme McFarlanovou úžinou a dostáváme se k South Shetlends islands. 
Naše první návštěva směruje na místo zvané Yankee harbour. Jedná se o delší pláž, kde se „povaluje“ kolonie tučnáků (gentoo penguins) a tuleňů (fur seals). Pro většinu z nás je to první návštěva (i když na lodi je i pár veteránů), tak nastávají pravá „fotojatka“, kdy se každý tučňák fotí z miliónu stran, uhlů a pohledů a to samé čeká tuleně. 
Naštěstí si nás moc nevšímají a jsme jim dost jedno. Občas se nějaký mladší „kus“ přijde na nás podívat blíže, ale nechovají se nijak agresivně a při dodržování předepsaných postupů (nechodit k nim blízko, nezastupovat jim cestu k vodě,...) je vše v pořádku. 
Antarktida jako taková nás pak vítá relativně milým počasím, osobně bych řekl, že je lehce nad nulou a ve chvíli, kdy nefouká je i pocitová teplota v pohodě a člověk se cítí jako u nás na horách. Po chvíli začíná sněžit (Antarktida je nejsušší kontinent, takže tu moc neprší), tak ve shonu uklízím všechnu techniku, ale za 10 minut je po všem a ukazuje se nám v náznaku i slunce. A tak pokračuje focení, v hlavních rolích tučňák, tuleň a loď na milión způsobů. Po cca třech hodinách jedeme ve člunech zpět na palubu a přes oběd se přemisťujeme na další místo našeho výletu Fort point.


Fort point je menší zátoka, která nám představuje nové tučňáky, tím prvním je chinstrapped pengiun (má podbradou takovou černou linku), zde je jejich kolonie, hnízda, staří, mladí a pořádný smrad a dokonce je zde jeden zatoulaný macarony pengiun (ten s žlutým chmýřím) a krom nám již dobře známých fur seals je zde i weddel seal. Kterého byste si rovnou spletli s plyšovou hračkou. 

V tuto dobu by se většina tučňáků, měla zaobírat růstem nového kožichu (v této době nechodí do vody lovit), proto je část z nich jakoby vypelichaná. Nejvíce vypasená jsou pak mláďata (jsou o cca 1/3 větší než dospělí), které „staří“ krmí, aby byly ready na vlastní pouť ve vodě. 

Vidíme i několik chlupatých koulí, které mají nejvíce „fluffy“ peří a jsou to pozdní mláďata. Nicméně, jak nám říká průvodce, ty to nepřežijí, jelikož jim do začátku zimy nestihne narůst srst a tím, že nebudou moc do vody jít lovit, tak bohužel zahynou. 

U Fort pointu ještě vycházíme na menší kopeček po cca čtyřech hodinách míříme zpět na loď. Tak to byl první den v Antarktidě. Je zajímavé, že si v rámci regulí a domluv můžeme dělat co chceme, nikdo nás extra nehlídá a ani nehoní z jedné strany pláže na druhou. Pokud chceme být s průvodci tak můžeme, pokud ne tak je to jenom na nás. 

Využívám to různě, na ty hlavní věci chodím ve skupině, jinak si fotím a chodím po okolí. Večer nás čeká přeplavba na asi 40 nm vzdálený Deception island.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...