16. 4. 2015

Cape Town : země na dohled!


Poslední hlídka je za námi, ve čtyři ráno uléháme do postele, aktuálně máme něco málo přes 60nm do cíle, zemi ještě nevidíme. Což se však změní, když se ráno probudíme. 

Země na dohled! 

Nejdříve jenom jako slabý opar v mraku, který postupně nabírá na reálných obrysech. Po chvíli plachtění dorážíme na dohled Cape Pointu a po dalším plachtění spatřujeme i Stolovou horu (Table mountain). 
Vítr je stále příznivý takže můžeme plachtit až do přístavu – abychom to neměli tak jednoduché tak v přístavu pro nás není aktuálně místo a tak musíme na kotvu do jedné ze zátok u Cape Townu. 
Je zajímavé v rámci hlídky na kotvě namísto černé tmy a hvězd pozorovat osvětlené město a jeho přístav. Kolem nás proplouvají lodě (převážně nákladní s kontejnery) a míří do průmyslových doků. Ještě večer tak balíme všechny plachty (tzv. furling) a tím v podstatě končíme naši plachtící část plavby, zbytek (tedy cestu do našeho kotviště) už budeme muset zvládnout na motory. 
I když se člověk na tento okamžik po 50dnech na moři těší, když už je tu a člověk je opravdu naposledy na kormidle, na hlídce v lanoví je to takové zvláštní. Všichni se snaží vychutnat si poslední okamžiky na Europě a tak je spousta lidí v bowspritu (přední síť na špičce lodi), v lanoví nebo jen tak na palubě. Počasí nám přeje a tak si všichni užíváme poslední „mořský den“.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...