6. 3. 2015

Antarktida: Deception island


Ráno kolem sedmé projíždíme tzv. Neptune's Bellows na Deception island. Což je sopka, které se zhroutila jedna strana kráteru a teď se dá vjet do vnitř. 
Míříme na místo zvané Telefon Bay (ztroskotala tu loď s tímto názvem, neznamená to, že se odsuď dá telefonovat:) 
Jedná se o jedno z mála míst, které navštívíme a nebude na něm moc tučnáků a taky, že není :) Na tomto místě nás čekají dvě procházky po okrajích sopky a několika lokálních jezer. 

Po obědě se přesouváme na místo původní velrybářské základny (Whalers bay), kde se do roku 1910 velrybařilo. Pořád jsou zde vidět pozůstatky menších lodí, domů a velrybářského vybavení (rozklad probíhá v těchto podmínkách velmi pomalu), tak jak se zde používalo. 
Na místě nás vítá jenom pár Gentoo tučňáků a několik docela agresivních tuleňů, které na člověka furt doráží – jeden ke mě přišel asi na metr a furt vrčel. Člověk jenom nesmí začít ustupovat – neutečete jim – roztáhnout ruce a křičet na něj. Zatím si to vždy rozmysleli a otočili se zpět. 
Takto akční mají být hlavně letošní mláďata (tedy jeden rok staří jedinci), těm starším už jsme jedno a hlavně odpočívají. 
Nicméně to není nic příjemného, když k vám přiběhne 80-150kg  naštvaného tuleně, vrčí na vás a cení zuby. Tak už pak radši chodím ve skupince :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...