30. 3. 2015

Na cestě k Tristanu

Tak už jsme zase na otevřeném moři. Relativně rychle necháváme South Georgii za sebou a vypadáváme se směr souostroví Tristan, které je aktuálně něco kolem 1400 nm vzdálené. 
Tristan a jeho hlavní ostrov Tristan de Cunha by měl být nejvíce osamělý obývaný ostrov na světe. Víme jak to s podobnými statistikami chodí, nicméně Tristanců (heh) by tam mělo být pouhých 250 a ve většině případů soběstačných. 
Nicméně nás teď čeká něco kolem 10-12dní plavby tímto směrem, abychom se vůbec dozvěděli jestli se nám tam podaří, kvůli počasí, přistát.
Život na lodi pak plyne svou, již celkem zaběhlou, rutinou hlídek, spánku, jídla přednáškách o různých tématech (loď a plachtění, fauna a flora oceánu,...) a zase spánku. Nově teď máme hlídku každý den od 04-08 (ráno i odpoledne), po prvotním zděšení to celkem jde, člověk spí od půl deváté a pak si jde lehnout zase ráno :) Ale někdy to je náročné. Čekal jsem, že touto dobou již bude poněkud větší teplo, ale pokud nesvítí slunce máme kolem 7stupňů, do čehož pokud se přidá vítr tak to není úplně ono.
Jednou večer přichází Mark (ze stále posádky), s tím, že je potřeba rozmotat plachty (tzv. unfurll – pokud se plachty nepoužívají jednak se vytáhnout k ráhnu a pak se i k němu zabalí, aby působily co nejmenším odporem. 
Aby se toto mohlo stát musí se k nim vylézt a ručně je zabalit). 
Ještě nikdy jsem to nedělal tak se domlouváme, že do toho půjdeme spolu. Máme v merku naší aktuálně nejvýše položenou plachtu – royal – na předním stěžni. Abyste se k této plachtě dostali čekají vás dvě „poschodí“ a pak ještě kus po provazovaném žebříku. 
Už druhé poschodí mě při pohledu na palubu, která se s mořem mění podle našeho kmitání asi zhruba každou třetí vteřinu, upozorňuje, že to možná nebyl nejlepší nápad jít zkoušet poprvé za větrného počasí, ale zpátky se přeci neleze. 
Dolezu nahoru a skáčeme na stěžeň. Pod ráhnem je natažené lano pro nohy, na kterém se stojí, břichem si pak lehneme na ráhno – abychom měli volné ruce a začínáme rozbalovat plachtu. Celkem to jde, i když výkyvy stěžně jsou v této výšce a větru docela masivní. Po chvilce máme hotovo a plachta může nahoru, snažím se co nejrychleji dostat dolu, u posledního poschodí vím, že už je vyhráno a celkem s radostí stojím zase na „pevné“ zemi a koukám na naší rozvinutou plachtu, jak nás žene zase o kousek rychleji směrem k cíli.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...