6. 4. 2015

Tristan da Cunha


Ráno se probouzíme u břehů Tristanu, přímo před vesničkou Edinburgh, ve které žije cca 270 osadníků (na celém ostrově žije dohromady sedm rodin – tedy sedm různých příjmení). 
Na mole nás vítá menší uvítací delegace. Kvůli chřipkové epidemii na ostrově platí pro nás podobná omezení jako v Antarktidě – nesmíme tedy ostrovany osahávat, ani je zvedat či přenášet, abychom se nenakazili. 
Pokračujeme tedy do místního turistického centra, které je zároveň i poštou, giftshopem a možností využít internet nebo zavolat. Už z lodi máme naplánované různé aktivity. Pro mě to je prohlídka místní školy, výlet na kráter, který zde v roce 1961 vybuchl, prohlídka původního obydlí a návštěva stanice, která hlídá nukleární výbuchy v jižním Pacifiku. A pak samozřejmě místní bar. Ostrov samotný je pak hodně zelený s kontrastem černých vyvřelin. Všichni ostrované vypadají podobně (aby taky ne:) a jsou hodně milí. 
Takže si náš pobyt užíváme. Pivo v baru i suvenýry jsou celkem levné (primární měna je britská libra) a krom super pomalého internetu se dá hodně levně volat (10p / minuta), což je v přepočtu možná i méně než mnozí z nás platí v ČR za volání. Odpoledne se pomalu loučíme s ostrovem a vydáváme se zpět na loď. 
Jako před večeřové zpestření se jdeme koupat z lodi. Pár z nás tedy naskáče do vody (je celkem teplá) a plave kolem lodi. Vrcholným číslem jsou pak skoky z špičky lodi (tzv. Bowsprit), který je už docela vysoko nad hladinou a hlavně z oné sítě vypadá ještě výše. Parádní den zakončujeme briefingem s kapitánem – čeká nás 1695nm – zhruba 12 dní plavby do Cape Townu. Příští zastávka Afrika.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...